Az első tömegesen használt és kereskedelmileg is sikeres eszköz Sherman Poppen 1965-ben szabadalmaztatott Snurfere volt, mely a mai modern snowboardok közvetlen előfutárának tekinthető, bár nem rendelkezett kötéssel.

Poppen - aki egyébként vegyészmérnök volt és a Michigan-állambeli Muskegonban élt családjával - 11 éves lányával szánkózott, amikor is az a szánkóra felállva csúszott le a lejtőn. A lelkes apuka otthon összekötött két sílécet és az orra egy kötelet erősített kapaszkodónak.

A csúszó alkalmatosságot Poppen felesége nevezte el „snurfernek”.

A snurfer szinte azonnal népszerű lett lánya barátai körében, majd hamarosan a környék összes gyereke szeretett volna egyet. Poppen kisipari módszerekkel elkezdte ugyan gyártani, de nem bírván a rohamot inkább licenszelte a gyártást a Brunswick Corporation-nek, akik azelőtt inkább bowling és billiárdgolyóikról voltak ismertek. 

 

A Snurfer - hála a Brunswick értékesítési hálózatának - gyorsan megtalálta a maga helyét a játékboltokban a labdák és kisvasútak között és hamarosan mindenfelé forgalmazták. Verhetetlen 5-15$-os (ma 3-500 dollárt is megadnak a gyűjtők egy első szériás sárga-fekete csíkosért) árának köszönhetően az első tíz évben megközelítőleg egymillió darabot adtak el belőle és a ’60-es évek végétől már komoly versenysorozatban mérték össze tudásukat a versenyzők. Az első "World Snurfing Classic"-ot, Blockhouse Hill-en rendezték North-Muskegon-ban, 1968. februárjában, ahol is több, mint 300 résztvevő mérte össze tudását.

A verseny ösztönözte a deszkák technikai fejlődését és 1970-ben Dimitrije Milovich elkészítette az első fémkantnival ellátott deszkát, amelyet 1975-től Winterstick néven árult meglehetősen borsos áron, ami komoly gátat szabott a vállalkozás sikerének. Milovich minden esetre nagyban hozzájárult a fejlődéshez, hiszen a közhiedelemmel ellentétben nem Sims, hanem ő kezdte el először alkalmazni az üvegszállal borított famagot és a Wintersticken jelent meg a fecskefark is elsőként.

1972-ben Jake Burton Carpenter megjelent az első kötéssel ellátott snurfer-szerű snowboarddal, majd 1976-ban megalapította vállalkozását Burton Snowboards néven.

  

1977-ben Milovich és Burton közösen bérelt standot a Snow Sports Industry Show-n, de Burton deszkájának 88$-os és a Winterstick 245$-os ára nem tette kelendővé a terméket.

Eközben Tom Sims - maga is lelkes snurfer, valamint gördeszka- és szörfkészítő - rétegelt furnérlapokból kezdett deszkákat készíteni, amik alacsony előállítási költségük miatti 40$-os árukkal sokkal népszerűbbek voltak, mint a másik két gyártó deszkái.

 

 

Hamarosan Burton és Milovich is áttértek erre a technológiára és az alacsonyabb ár, valamint az országos médiában megjelenő cikkek hatására a snowboard elindult a népszerűség útján.

Sims a következő években a surfdeszkáktól átvett üvegszövettel borított poliuretán-magos deszkákkal is kisérletezett.

Az újabb áttörés akkor következett be, amikor Burton, Sims és Milovich 1980-ban a sílécekhez hasonló szendvics-szerkezettel és a P-Tex talppal kezdték készíteni a deszkákat, ezzel megszületett a modern snowboard.

Paul Graves 1982-ben megszervezte az első Snowsurfing Nemzeti Bajnokságot Vermontban (USA) a Suicide Six síterepen, mely műlesiklásból (slalom) és lesiklásból (downhill) állt, és amely komoly érdeklődést váltott ki Amerikában, az országos médiákban.

A következő évben a Tom Sims által Sims Worlds néven, Soda Springs-ben, Kaliforniában rendezett versenyen már félcsőben is megmutathatták tudásuk a riderek.

1985-ben megrendezték az első Mt. Baker Banked Slalom versenyt a Washington-állambeli Mt. Baker síterepen és ezzel megszületett a boardercross (SBX) is, (bár itt még a versenyzők egyesével indultak).

 

  

(Az SBX több indulós verzióját az első Winter X-Games-en vezették be 1997-ben.)

1986-ban megrendezték az első világbajnokságokat (mindjárt hármat: Ennsdorfban, Svájcban, Livignoban, Olaszországban és Breckenridgeben, az Egyesült Államokban).

1989-ben megalakult a sportág nemzetközi szabályozó szervezete az Internatonal Snowboard Association (ISA), melyet egy évvel később az International Snowboard Federation (ISF) váltott.

1994-ben a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) (a NOB unszolására) felvette sportágai sorába a snowboardot és megalkotta saját szabályait. 

Forrás: Magyar Snowboard Szövetség 

 

Tetszik, jól szórakoztál?
Kövess minket a facebookon is!

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!