Egy deszkán állva meghódítani az elemeket - van néhány sportág, aminek ez a közös metszete.

Ilyen a snowboard, a téli változat, a wakeboard és a hullámlovaglás, a nyári, vizes variációk, illetve az összesnek az alapja, a gördeszka. Bár, ha megvizsgáljuk a deszkás sportok történetét, azon belül is a gördeszkáét, rájövünk, hogy nem is a kerekes deszka volt legelőször.

Hullámlovaglásból gördeszkázás
Az, hogy egy deszkára állva száguldozzunk földön, vízen és a levegőben vagy havon, már a ’60-as években megfogant újító szellemű kaliforniai fiatalok fejében. Az egész a hullámlovaglásból ered: ahogy a srácok látták (és maguk is csinálták), amint a tengeren uralkodó hullámokat lovagolják, vagyis uralják, gondoltak egy nagyot, hónuk alá csapták a deszkát, hazamentek, és szereltek rá kerekeket. Ez volt az első gördeszka a világon.

Stílus

Az első deszkák kicsik voltak, keskenyek, s jóformán csak arra voltak jók, hogy kanyarodjanak velük. Az első trükknek nevezhető mozdulat(sor) a szlalomozás volt - röviddel a deszkák megjelenése után, még a legendás hatvanas évtizedben. A ’70-es esztendők ebben is változást hoztak, a deszkások elkezdtek igazán kunsztolni. Ekkor tűntek fel az első deszkagyártók is, mint George Powell és Stracy Peralta. Ők alapították meg a Powell & Peralta céget, amiből mára a Powell maradt. 1973-ra Frank Nashworthy Cadiallac kerekei elhozták a deszkázás második fénykorát. Az olyan gyártók, mint a Bennett és a Tracker elkezdtek olyan kerekeket gyártani, amelyek kifejezetten gördeszkákhoz készültek. Természetesen a deszkákat készítő cégek is azonnal munkához láttak és a piacot semmi perc alatt, elárasztották új termékekkel és ötletekkel.

Az első szabadtéri skateparkot 1976-ban építették fel Floridában. Ezt persze hamarosan több száz követte, egész Észak-Amerikában. A deszkázás pedig a vízszintesből elkezdett a függőleges felé kacsingatni, a szlalom és a freestyle kezdett veszíteni népszerűségéből. A deszkák kinézete is megváltozott, a korábban 15-17 centi széles deszkákat kezdték felváltani a 22-23 centisek. Ez a változtatás nagyban növelte a stabilitást. 

Az 1980-as évek közepe és vége felé három fő gyártó uralta a piacot: Powell Peralta, Vision/Sims és Santa Cruz. A versenyek és bajnokságok gombamód elszaporodtak, volt olyan deszkás, aki havi tízezer dollárt is keresett, miközben azt csinálta, amit szeret: deszkázott. A Frank Hawk által létrehozott Nemzeti Gördeszkás Szövetség előbb még csak Észak-Amerikában rendezett viadalokat, később azonban az egész világon.

1991-ben világméretű visszaesés következett be, ami mélyen megrázta a deszkás ipart. Hatalmas veszteségek jelentkeztek, a fejlődés negatív irányba fordult és felmerült az igény arra, hogy a sport megújítsa önmagát.

Az 1990-es évek közepére a sport újra felemelkedett és megindult a negyedik hullám.

A legnépszerűbb stílus ma az utcai, ami a ’70-es évek freestyle-jának és streetjének a keveréke. Félcsőben is versenyeznek ugyan, de a népszerűség különbség érzékeltetésére legyen elég annyi, hogy a legutóbbi világbajnokságon az amúgy tömött lelátók mindig valahogy éppen akkor kezdtek kiürülni, mikor a félcsőverseny indult. Ennek okát talán abban kell keresni, hogy bár látványos, egy idő után mégiscsak monoton a kívülálló számára.

Streetben "hivatalos" megfogalmazás szerint minden olyan, az utcán is potenciálisan előforduló akadály felállítható, amin trükköket lehet végrehajtani. Leegyszerűsítve: át lehet ugrani, le lehet csúszni róla, meg lehet fordulni fölötte stb.

Létezik még a gyorsasági gördeszkázás is, de ennek elterjedtségét és jellegét körülbelül úgy kell elképzelni, mint a gyorsasági síelését: a sebesség megszállottjai keresnek valami nagyon elhagyatott helyet, ahol van ráadásul egy komolyabb lejtő is, s onnan zúdulnak alá. Fontos még, hogy nem állnak, hanem fekszenek a deszkán!

Magyarországon 1985-ben jelent meg a sportág. A hőskor egyértelműen a Hősök teréhez köthető, ahol kialakult egy deszkás társaság. Az első hazai felfutás a ’90-es évek első felére tehető, a második körülbelül most kezdődik. A törés egy drasztikus áremelkedésnek volt köszönhető, ami miatt sokan egyszerűen anyagi okok miatt kénytelenek voltak abbahagyni. Az utóbbi egy-két évben viszont megjelent egy új, tizenéves generáció.

Tetszik, jól szórakoztál?
Kövess minket a facebookon is!

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!