1966. őszén először Jim Drake és jó barátja Hoyle Schweitzer fejében merült fel a szörf sporteszköz megalkotásának ötlete.

A vitorlázást és a hullámlovaglást szerették volna összekötni, hiszen mindkét sport már ősidők óta létezett. Korábban voltak már próbálkozások arra, hogy egy nagyobb méretű szörf deszkára (hullámlovas deszkára)vitorlás árbocot szereltek, azonban az árbocot nem tudták dönteni, mozgatni, így nem voltak képesek irányítani az új sporteszközt. Az áttörést Jim Drake találmánya, a kardán csukló jelentette, aminek köszönhetően úgy tudták összekötni a vitorlát a deszkával, hogy az árboc minden irányba szabadon tudjon dőlni, így lehetővé téve a szörf irányítását.

1967. május 21.-én rakták vízre először és próbálták ki az új találmányt, egy kaliforniai kis öbölben. Az új sporteszköz, amit most már nyugodtan nevezhetünk windsurf-nek működött, hiszen gyenge szélben, 1 óra próbálgatás után, már tudtak vele szörfözni. Az elkövetkező években Jim és Hoyle között vita alakult ki a sporteszköz szabadalmáról, azonban a 80’-as évek közepére sikerült ezt az ellentétet elrendezni.

Magyarországon a 70’-es évek végén, 80’-as évek elején jelentek meg először a szörfök. Az első magyar szörfösök (Kucséber Ferenc, Hodács Lajos, Koronczai János) hamar elkezdtek saját tervezésű deszkákat gyártani és használni, ezzel is népszerűsítve a sportot hazánkban. Kucséber Ferenc még napjainkban is gyártja Pirate névre hallgató szörfdeszkáit, melyek minőségben és menettulajdonságban is megállják a helyüket a világ szörf deszka piacán.

Napjainkban a szörf deszkák kiszélesedtek és lerövidültek, ami könnyű kezelhetőséget, gyors megsiklást eredményez. Ezek a deszkák a tanulást is megkönnyítik, hiszen manapság, egy jó felszerelést használva, már 2 óra gyakorlás alatt el lehet jutni egy stabil kezdő szintre.

Mint minden más sportágban így természetesen a szörfben is léteznek versenyek. A windsurf 1986. óta Olimpiai sportág is. Főként öt kategóriában szoktak versenyeket rendezni: Wave, Freestyle, Szlalom, Formula, és RSX kategóriákban. A „wave” kategóriát hullámos helyeken rendezik, ahol a hullámlovaglási technikákat és a különböző ugrásokat pontozzák. A freestyle kategória főként az ügyességről szól, ahol adott idő alatt, a versenyzőknek különböző trükköket kell bemutatniuk, melyeket nehézségi szintjüktől függően pontoz egy többtagú zsűri. A Szlalom és Formula kategóriában, egy főként 8-as alakú pályán kell végigmenniük a versenyzőknek, ahol a leggyorsabb nyer. Az RSX pedig a hivatalos Olimpiai szörf kategória. Itt minden versenyzőnek azonos felszerelése van és egy adott pályán (általában trapéz alakú) kell végigmenniük.

Hazánkban, a wave kategóriát leszámítva, minden kategóriában rendeznek magyar bajnokságot. Marton András, aki a Szörfsziget egyik alapító tagja, freestyle kategóriában többszörös magyar bajnok, így ez is mutatja, hogy a Szörfszigeten szakavatott kezekben leszel! Gyere és látogass el hozzánk!

forrás: www.szorfsziget.hu

Tetszik, jól szórakoztál?
Kövess minket a facebookon is!

Szeretne hasonló cikkeket olvasni?

Értékelje a munkánkat és lájkoljon minket!